Monté - eli raviratsastus


Trot monté eli tuttavallisemmin monte, on Ranskasta lähtöisin oleva raviurheilun muoto jossa ohjastaja ratsastaa. Tästä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Suomessa montea on ajettu vuodesta 1979 lähtien. Vuosittain ajetaan reilut sata montelähtöä niin  toto kuin paikallisraveissa.

Kuten kärrylähdöissä, niin myös montéssa suomenhevoset/kylmäveriset ja lämminveriravurit kilpailevat omissa sarjoissaan. Myös poneille on montélähtöjä molemmissa kategorioissa (A- ja B-ponit).

Vuosittain suomenhevosilla ja lämminverisillä ajetaan Suomen Mestaruudesta ja SM- finaalit ovatkin tämänhetkiset montékauden päätapahtumat. Finaalit ajetaan lämminverisille Mikkelissä St Michel raveissa ja suomenhevoset ratkovat mestaruuden arvoon sopien Kuninkuusraveissa.

Monté on vauhdikas ja värikäs laji, jossa tilanteet ja tapahtumat vaihtuvat nopeasti. Tämä tekee lajista jännittävän seurata ja osallistua. Lähdöt ajetaan noudattamalla samoja ravikilpailusääntöjä kuin kärrylähdöissäkin. Varustuksen osalta joitain poikkeuksia on esim. eräät kuolaimet ovat sallittuja montératsukolle

Lajin harrastaminen ohjastajana ravikilpailuissa montélähdössä edellyttää 16 vuoden ikää ja suoritettua Suomen Hippoksen C- tai mC-ajolupaa.

Ohjastajan on myös lunastettava vuosittainen kilpailulisenssi, joka sisältää vakuutuksen. Harrastajaltaan laji vaatii hyvää perusratsastustaitoa. Myös hevosen on osattava kantaa ratsastajansa kilpailuvauhtisessa ravissa sekä oltava muutenkin samalla tavoin hallittavissa ratsain, kuin kärryistäkin ohjastettaessa.

 Mikäli innostut ja mielesi tekee saada tietoa lisää, niin sitä löydät mm. näiltä sivuiltamme sekä facebook sivuiltamme

Lähtöjä pääset netissä seuraamaan ja pelaamaan Veikkauksen- sivuilta. Ehdottomasti ravit ovat kuitenkin parasta nautittavaa paikan päällä raveissa!