Monté - eli raviratsastus


Laji on kotoisin Ranskasta, jossa se on hyvin arvostettu laji. Myös Suomessa montélähtöjä ajetaan vuosittain toistasataa totoTV-, toto- ja paikallisraveissa.

Montéssa ohjastaja ratsastaa, mistä on johdettu lajille suomenkielinen nimi raviratsastus. Kuten kärrylähdöissä, niin myös montéssa suomenhevoset/kylmäveriset ja lämminveriravurit kilpailevat omissa sarjoissaan. Vuosittain suomenhevosilla ja lämminverisillä ajetaan Suomen Mestaruudesta ja SM- finaalit ovatkin tämänhetkiset montékauden päätapahtumat. Finaalit ajetaan lämminverisille Mikkelissä St Michel raveissa ja suomenhevoset Kuninkuusravesissa.

Myös poneille on montélähtöjä molemmissa kategorioissa (A- ja B-ponit). Ponilähdöt eivät ole totolähtöjä. 

RaviratsastajaMonté on vauhdikas ja värikäs laji, jossa tilanteet ja tapahtumat vaihtuvat nopeasti. Tämä tekee lajista jännittävän seurata ja osallistua. Lähdöt ajetaan noudattamalla samoja ravikilpailusääntöjä kuin kärrylähdöissäkin. Varustuksen osalta joitain poikkeuksia on esim. eräät kuolaimet ovat sallittuja montératsukolle mutta kärryistä ohjastettaessa niitä ei sallita.

Lajin harrastaminen ohjastajana ravikilpailuissa montélähdössä edellyttää 16 vuoden ikää ja suoritettua Suomen Hippoksen C- tai mC-ajolupaa.

Ohjastajan on myös lunastettava vuosittainen kilpailulisenssi, joka sisältää vakuutuksen. Harrastajaltaan laji vaatii hyvää perusratsastustaitoa. Myös hevosen on osattava kantaa ratsastajansa kilpailuvauhtisessa ravissa sekä oltava muutenkin samalla tavoin hallittavissa ratsain, kuin kärryistäkin ohjastettaessa.

Lähtöjen seuraaminen on myös tärkeä osa montéharrastusta ja se, sekä osallistuminen peliin on mahdollista aivan kaikille. Mikäli innostut ja mielesi tekee saada tietoa lisää, niin sitä löydät mm. sivuiltamme. Lähtöjä pääset netissä seuraamaan ja pelaamaan Fintoton - sivuilta. TotoTV- raveja voi myös seurata totopelipisteissä, joita on ympäri Suomea. Ehdottomasti ravit ovat kuitenkin parasta nautittavaa paikan päällä raveissa!